2Ocak2014 Perşembesi

Mevcut durumun gözlenmesi ve değerlendirilmesi 

Gözlem bizim başlama noktamız özellikle permakültür ilkelerini düşünerek bir alanı tasarlamayı planladığımız da en uzun vaktin gözleme ayrılması gerektiğini bilmekte fayda var. Bu ödevi iyi yaptığınız da kalan kısım zaten gelecektir. Bu nedenle de ister bir balkon olsun isterse yüzlerce dönüm bir arazi  nereden başlamanızın faydalı olacağının ip uçlarını  paylaşalım istedik. Öncelikle, mekanın farklı noktalarında durup hiçbir yorum veya analiz yapmadan sadece etrafınıza bakın ve görün. Buna zaman ayırın sabah, öğle, akşam ya da farklı günlerde her şey bambaşka olabilir.  Mekanı yaşayın, dinleyin, sabırsız olmayın ve tadını çıkarın. Dört yaşında bir çocuğun heyecanıyla ve gözlem gücünü taklit ederek yapın bunu… Yönler, sıcaklık, mekanda kullanılan malzemeler, bulunan bitkiler ve durumları, çevredeki dış faktörler diyerek olumlu yada olumsuz diye sınıflandırmadan gördüğünüz herşey konumuza dahildir, unutmayın.

SALT bahçe GÖZLEM

  • Bizim öncelikle keşfimiz, güneşin doğuş ve batışı, kuzey ve güney yönleri oldu. (Akıllı telefonlardaki pusula uygulaması ya da güneşin doğduğu yöne yüzünü dönüp kollarını açarsan arkan batı sağ kolun kuzey sol kolun güneydir bilgisini yıllar önce öğreten “ilkokul öğretmeni candır” uygulaması bu iş için yeterli : ) )
  •  Sebze yataklarında ve saksılardaki toprağın yüksekliğine, rengine, nemli olup olmamasına göz attık.
  • Mekanda once üşüdük, sonra ısındık akşama doğru bunaldık sonunda klimanın varlığını fark ettik.
  •  Bahçeyi çevreleyen camların açılıp açılmadığını, hangilerinin açıldığını, bu işlemin nasıl yapıldığını kurcaladık.
  • Etrafı çevreleyen binaların yüksekliğini kaplandıkları malzemeyi güneşin bahceye ulaşımını nasıl etkilediklerini bitki çaylarımızı yudumlarken seyrettik.
  • Mevcut bitkilerin neler olduğunu ve fiziki olarak ne durumda olduklarını inceledik. Önümüzdeki haftalarda bitki envanterimizi ve olumlu olumsuz hallerini paylaşacağız.
  • Musluğu açıp su akıyor mu diye kontrol ettik, damla sulamaları çalıştırdık.
  • Kenardaki çöp kovasına bakıp içinden fırlayan, kendileri küçük, sayıları büyük, siyah sineklerle tanıştık.
  •  Duvardaki dolabı karıştırıp içinden çıkan bahçe aletlerine, malzemelere çimlendirme kaplarına sevindik.
  • Yer döşemesinde, sebze yataklarında, saksıların konumlandırıldığı alanlardaki malzemeleri inceledik (işlenmemiş tahta, sıkıştırılmış sunta, küçük beyaz çakıl taşları vb.)

7 Ocak 2014 Salı

ANALİZ = İHTİYAÇLAR, FİKİRLER

Eteğimize doldurduğumuz bilgileri, aklımızdaki fikirleri, kalbimizdeki hayalleri, birlikte olmanın enerjisiyle birleştirip döktük masaya… Bahçenin durumunu analiz edip mevcut durumunu bir plan çizerek görselleştirdik. İhtiyaçları ve öncelikleri belirledik. Eksiklerimiz nedir, neler eklenmelidir tek tek yazdık çizdik.Ancak altın kuralları da unutmadık “Proje eklenecek her bir öğe birden çok işleve hizmet etmelidir ve her işlev birden çok öğe ile desteklenmelidir”Ancak bu şekil de başlangıçta koyduğumuz sürdürülebililir olma gerçeğini gerçekleştire biliriz.

Bahçede yetiştirmek istediğimiz yeni bitkileri seçtik.

Bu seçimi yaparken,

  • bahçenin fiziki şartlarına uyum sağlayabilecek
  •  mevsime uygun
  • yenilebilir
  • kardeş bitkiler sınıfından (her sebze yatağı için farklı bitkileri bir araya getirerek)
  • kolay yetiştirilebilecek
  • tohumları hızlı filizlenen
  • kaprisi az ürünü bol

olanlarını tercih ettik.

A ALANI BİTKİLERİ

  • Domates
  • Fesleğen
  • Sarımsak
  • Nane
  • Biber
  • Maydanoz

B ALANI BİTKİLERİ

  • Mısır
  • Fasulye
  • Kabak
  • Patates
  • Biberiye
  • Havuç

C ALANI BİTKİLERİ

  • Dereotu
  • Turp
  • Marul
  • Soğan
  • Sarmısak
  • Nane
  • Roka
  • Tere
  • Reyhan

Mevcut bitkilerin hasta olanlarını bir köşede toplayarak sağlıklı olanlardan ayırdık. Kurtarılacak durumda olanlar için ne tür çözümler uygulanabilir araştırdık. Kurtarılamayacak olanları alandan uzaklaştırdık. Bitkiler kurumuş dal ve yapraklardan temizlendi. Toprakları hastalık ve zararlılara karşı kontrol edildi, üst yüzey kabartılarak, köklere zarar verilmeden havalandırıldı. Bahcenin sıcaklık ve havalandırılması detaylarına girildi. Bahçenin çevre ve tavan alanı camlarla kaplı olduğundan alanda sürekli bir sera etkisi olduğu göz önünde bulunduruldu. Bu durum olumlu olarak görünse de bazı detaylar tam gerçekleştirilemediğinde zaman zaman bitkiler için sağlıksız bir ortama dönüşebilmekte. Daha öncesin de bitkilerin gelişememesi ve/veya ürün verememesi ile sonuçlanan durumların bir bölümünün sıcaklık ve havalandırmada ki bu sorunlar nedeniyle ortaya çıktığı anlaşıldı. Gündüz ziyaretçilerin konforu için açık olan ve 21°C de sabitlenen klimanın sağladığı sıcaklık gece yine klimanın kapatılması ile özellikle kış mevsiminde 2-3°C düşmekte ve bitkilerin yaşamlarını tehdit eden sürekli bir şoka maruz kalmaktaydılar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s